Sejarah Dahulu Kala

Hai dan assalammualaikum kepada kaki blogger yang sudi singgah di blog tirah ni. okay harini tirah nak share serba sedikit lah tentang sejarah dulu dulu. Tirah memang suka gila search pasal sejarah dulu dulu contohnya mahsuri, ulik mayang, puteri gunung ledang dan sebagainya. So harini tirah nak share lah sikit kan pasal PUTERI GUNUNG LEDANG yeayyy. 
Dalam Sejarah Melayu, Puteri Gunung Ledang dikatakan amat cantik hingga diingini oleh Sultan Mahmud Shah dari Kesultanan Melaka. Pendekar yang diutuskan meminang ialah Laksamana Hang Tuah, Tun Mamat dan beberapa orang lain. Semasa kecil, Hang Tuah berguru silat di atas Gunung Ledang dan biasa dengan jalan ke puncak Gunung Ledang. Akan tetapi kala ini, umurnya telah terlalu tua untuk ke puncak Gunung Ledang.
Dengan itu, Tun Mamat ditugaskan ke puncak dan menemui seorang nenek tua atau lebih dikenali sebagai nenek kebayan yang sebenarnya, samaran kepada Puteri Gunung Ledang. Puteri Gunung Ledang dikatakan menolak pinangan Sultan Mahmud dengan mengenakan tujuh syarat yang tak mampu ditunaikan, ialah:
  • 1 jambatan emas dari Gunung Ledang ke Melaka.
  • 1 jambatan perak dari Melaka ke Gunung Ledang.
  • 7 dulang hati nyamuk.
  • 7 dulang hati hama.
  • 7 tempayan air mata anak dara.
  • 7 tempayan air pinang muda.
  • 1 mangkuk darah Sultan Ahmad Shah, Melaka, iaitu anak Sultan Mahmud Shah, dan yang masih kanak-kanak lagi.
Semua syarat itu sanggup ditunaikan oleh Sultan Melaka kecuali darah puteranya.
Dalam Hikayat Hang Tuah, Sultan yang meminang dengan Puteri Gunung Ledang bukannya Sultan Mahmud, tetapi Sultan Mansor Shah.
(Dalam karya agungnya Sulalatus al-Salatin (Sejarah Melayu) Tun Sri Lanang mengisahkan tentang Sultan Mahmud yang setelah kematian isteri, berhasrat meminang Puteri Gunung Ledang. Baginda tidak mahu beristerikan puteri raja biasa kerana ia bererti sama dengan raja-raja lain. Baginda ingin tampil lain dari yang lain. Katanya, “…yang kita kehendaki barang yang tiada pada raja-raja yang lain, itulah yang hendak kita peristeri. Akan sekarang, kita hendak menyuruh meminang Puteri Gunung Ledang;…….” ).
Selain itu dalam Hikayat Hang Tuah, sahabat yang menderhaka ialah Hang Jebat. Akan tetapi dalam Sejarah Melayu, cerita Shellabear ialah Hang Kasturi.
So kalau orang nak imagine kan pasal puteri gunung ledang ni.. kan ada dalam filem magikaaaa. haa kat situ macam2 kisah ada. So memang sangat amazing lah kan bila kita tahu pasal puteri ni. hihi Eh korang before ni kisah Puteri gunung ledang ni pon telah difilemkan tau pada tahun 1961
Tirah nak share sikit gambar 
okay ni lakaran atau gambarn wajah puteri gunung ledang, wahh nampak jelita kan. hihi 

okaylah gaisss sampai sini sahaja story tirah pasal puteri gunung ledang. okay, ada masa lagi tirah akan update lagi tata titi tutu muahh


-Story mory dah habis:)-

No comments:

Post a Comment